capsule wardrobe · pukeutuminen · Yleinen

Capsule wardrobe eli kapselipukeutuminen

Kirjoittelin kapselipukeutumisesta edellisessä postauksessa: Syyskapseli (klick!).

Mitä tämä kapselipukeutuminen sitten on? Valaisen omia ajatuksiani asiasta. Arkea helpottavaa ainakin! Mutta mitä muuta? Pelataanpa peliä.

 • Vaikka sulla olisi vaatekaappi täynnä vaatteita, pidät aina niitä samoja paitoja
 • Ajattelet usein ettei ole mitään päälle laitettavaa, vaikka kaappisi olisi täynnä vaihtoehtoja. Et vain syystä tai toisesta käytä tiettyjä vaatteita.
 • Saatat löytää kaapistasi vaatteen, jossa on vielä hintalappukin kiinni. Hups – et varmaankaan ole käyttänyt kyseistä vaatetta kertaakaan?
 • Ostat vaatteita alennusmyynneistä vain, koska ale! Ajattelet ostohetkellä käyttäväsi kyseistä vaatettaa ehkä joskus jossain.
 • Et jaksa selvittää joka suunnasta ylitursuavaa vaatekaappia. Tunget ne käyttämättömät vaatteet hyllyn perukoille ja pidät niitä käyttämiäsi paria paitaa ja housuja etualalla, josta ne on helppo ottaa.
 • Haluaisit näyttää kivalta ja käyttää vain hetken aikaa sopivan asukokonaisuuden päättämiseen.
 • Haluat käyttää rahojasi muuhunkin, kuin vaatteisiin.
 • Et halua enää tuskastua vaatekaapillasi sen takia, ettei sulla ole mitään päälle laitettavaa.

Jos kyllä vastauksia tuli enemmän kuin 3, kapselipukeutuminen saattaisi auttaa.

Olen työskennellyt vaateliikkeessä ja toinen toistaan ihastuttavampia vaatteita tuli vastaan harva se päivä. Ja olit itse kävelevä mallinukke – toisin sanoen, asiakkaiden tuli löytää päälläsi olevat vaatteet myymälästä. Huhhuijjakkaa! Kyllä muuten löytyi vaatetta joka lähtöön.

Sittemmin olen karsinut vaatevarastoa aika kovalla kädellä. Jossain vaiheessa häpesin jo itsekin omaa vaatekaappia – siitä ei nimittäin saanut mitään tolkkua. Tässä kohdassa kuvaan astui capsule wardrobe. Tutustuin käsitteeseen (kiitos taas Pinterest!) ja aloin pikkuhiljaa miettiä toimisiko tämä juttu minullakin. Vuosi sitten tartuin härkää sarvista ja aloin hommiin.

Looking fabulous doesn't have you send you broke! Follow this step-by-step formula on how to create a capsule wardrobe you adore.

Miten päästä alkuun?

 1. Tyhjennä vaatekaappisi
 2. Lajittele vaatteesi 4 pinoon (rakastan, pidän, ehkä, ei todellakaan/pois)
 3. Arvioi mitä jäi jäljelle
 4. Valitse itseäsi miellyttävä väripaletti
 5. Rakenna peruskapseli (tästä lisää alempana)
 6. Lisää kerroksellisuutta ja mielenkiintoisia yksityiskohtia vuodenaikojen mukaan
 7. Valitse kenkäsi ja asusteesi

Siinäpä se. Kuulostaako vaikealta? Ei ole, usko pois. Rakastan ja pidän -pinojen vaatteet jätät käyttöön. Ehkä -pinon vaatteet laitat pois näkösältä, jos et niitä kaipaa vuoden sisällä, et varmasti tule kaipaamaan jatkossakaan. Ja ne ei todellakaan -pinon vaatteet laitat pois kertaheitolla. On oma asiasi myytkö ne, lahjoitatko eteenpäin vai vietkö kierrätykseen. Kunhan vain hankkiudut niistä eroon. Heti.

Havainnollistan asiaa kuvien avulla.

Ensimmäisenä valitse itsellesi peruskapselin vaatteet. Nämä vaatteet ovat pukeutumisesi perusta ja pohja. Näiden päälle rakennat eri vuodenaikojen kapselisi.

start a capsule wardrobe

Peruskapselisi voi näyttää vaikka seuraavalta: Katso kuvaa ajatuksen kanssa ja huomaa, miten kaikki ylä- ja alaosat sopivat keskenään yhteen. Mulla peruskapseliin kuuluu mustat ja navynsiniset farkut, joggerit, leggarit, mustat ja valkoiset topit ja peruspaidat, harmaa college sekä napitettava farkkupaita. Urheiluvaatteet pidän erossa tästä hommasta, koska omistan vain pari treenivaatetta.

basic capsule wardrobeSitten vain lisäät joukkoon värejä ja vuodenaikojen mukaisia vaatteita. Tässä hyvänä apurina hommansa hoitaa esim. ylempänä oleva värikartta. Ne vaatteet, jotka ovat ns. tauolla, säilytän ilmatiiviissä säilytyspusseissa kaapin ylähyllyllä. Talvella ei tule käytettyä shortseja tai kesällä sitä paksuinta neuletta. Noh, Suomen kesistä ei aina tiedä… Mutta siis – vaatteet, jotka laitan pois, korvaan vuodenaikaan sopivilla vaatteilla (kesätopit paksummilla paidoilla, t-paidat pitkähihaisilla, shortsit collegeilla). Alla pari esimerkkiä:

Kapselipukeutumisen idea on hyvin simppeli. Pidät vaatekaappisi sisällön maltillisena ja rakastat kaikkia vaatteitasi, koska näytät niissä hyvältä. Ja hyvin suurella todennäköisyydellä sulla on jo kasassa oma kapselisi. Et vain ole sitä huomannut. Itse olen tänä vuonna ostanut vain pari uutta vaatetta. Nekin täysin tarpeeseen. Eli rahaa on säästynyt muuhun käyttöön. Voit asettaa itsellesi ylärajan kapselin sisältämiin vaatekappaleisiin. Se voi olla vaikka 27, 33 tai 50. Ja tuo luku sisältää niin yläosat, alaosat, kengät kuin asusteetkin. Kiva esimerkki tästä alla. 27 kesäistä vaatetta, joita voi sekoitella keskenään. Aina näyttää hyvältä. Ja mikä parasta, löydät mieluisat vaatteet parissa sekunnissa.

The_Summer_Capsule_Wardrobe_Update_Lisa_Villaume_P

Miltäs kuulostaa?

Muutamalla luottovaatteella saat aikaan monta eri asukokonaisuutta. Alla muutama havainnollistava esimerkki:

Kuten huomaat, et oikeasti tarvitse kovinkaan montaa vaatetta siihen, että saat erinäköisen asukokonaisuuden joka päivälle. Ja mieti vaikka reissuun lähtöä – pärjäät huomattavasti vähemmällä määrällä vaatetta. Helpottaa siis pakkaamistakin.

Minut tähän hommaan herätti siivottoman näköisen vaatekaapin lisäksi ilmastonmuutos. Eipä sitä ole tullut ajateltua, kuinka paljon tekstiiliteollisuuskin asiaan vaikuttaa. Ja mitä tuhlausta se on, jos pidät ostamaasi vaatetta pari kertaa, jonka jälkeen se on menneen talven lumia. Edullisia vaatteita on joka lähtöön ja varsinkin nuorten keskuudessa vaatteet tekee coolin. Aina pitää olla jotain uutta ja hienoa, muuten katsotaan nenänvartta pitkin. Tekevätkö vaatteet oikeasti popparin?

Ylen nettisivuilla julkaistussa artikkelissa silmiini pisti tieto, jonka mukaan muotiteollisuus on vastuussa kymmenesosasta maailman hiilidioksidipäästöistä. Se on suurempi luku kuin kansainvälisen lento- ja laivaliikenteen hiilidioksidipäästöt yhteensä. Pisti ainakin minut ajattelemaan asiaa vielä lisää. Koen, että pienilläkin teoilla on merkitystä ja haluan vaikuttaa omilla valinnoillani asioihin. Tämän kasvussa olevan kapselipukeutumistrendin toivon jatkuvan ja laajenevan. Aina ei tarvitse ostaa uutta näyttääkseen hyvältä. Kun ostaa oikeaan tarpeeseen ja muistaa kierrättää on jo hyvällä polulla. Toimii vähän joka saralla. Vai mitä? Meillä lapsetkin ovat jo tottuneet tähän kuvioon. Vaatteita ei osteta vain ostamisen ilosta, vaan oikeaan tarpeeseen. Ja pieneksi jääneet vaatteet annetaan eteenpäin.

Kysynkin nyt juuri sinulta, mikset liittyisi kapselipukeutujien iloiseen joukkoon?

 

Esimerkkikuvat Pinterest.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s